A mai világban úgy tűnik az udvarlás hanyatlásnak indult, de azért még találunk íratlan formulákat, amelyekkel igyekszünk kifürkészni a másik fél igényeit. Az udvarlás egymásból következő állomásokon megy keresztül, melyek magukban hordozzák az egyéni célokat.

Általában „az önreklámozás folyamata” a kiindulás.

Ebben a fázisban a másik figyelmének a felkeltése a cél az öltözködés, megjelenés, viselkedés, stílus változatos eszközeivel. A férfi és a nő is szeretné megmutatni értékességét a másiknak. 

Majd jelentős mértékben szerepet kapnak testünk jelzései. Előrevetítik ismerkedésünk célját. (szemkontaktus, mosoly, szemöldökfelhúzás, véletlennek tűnő érintések,) Számos kutatás bizonyította, hogy a mai napig a férfiak a kezdeményezőbbek, a nők pedig tudják szabályozni viselkedésükkel a férfiak közeledési szándékát. A jelzések egy része megtorpanásra, mások pedig további közeledésre késztetik az erősebb nem tagjait.

Majd talán a legfontosabb állomás a beszéd. Egymás intelligenciáját, intellektusát mérik fel, ebben a szakaszban továbbá erőteljesen igyekeznek egymást szórakoztatni. 

Térjünk csak vissza kicsit az elejére, mit is akar a másik?  Sokszor hallani a férfiaktól „nem tudom mit is akar ez a nő”

Mivel a nők hajlamosak az ismerkedés elején kicsit ambivalensen viselkedni, így sokszor tanúsítanak kicsit visszahúzódó magatartást, kevesét árulnak el magukról, próbálják a férfit többet beszéltetni, feltérképezni későbbi céljait.

Alapvetően két végcélja lehet az udvarlásnak: Hódítás, vagy menekülés. 

Mindenesetre komolyan befolyásolja, hogy később, ha kialakul párkapcsolat milyen lesz az összehangolódás, kölcsönös balansz, a közös hullámhossz. 

Egy szó, mint száz, uraim az udvarlás egy izgalmas játék, és a befektetett energia később nagyon is megtérül. segíti az összecsiszolódást. 

Ezért is fontos, hogy ebben a felgyorsult világban, szánjunk elég időt egymás megismerésére, és divat, vagy nem ne felejtsünk el kedvében járni leendő párunknak az ismerkedés fázisaiban.